Rozrabianie gładzi szpachlowej

Dla wprawionego budowniczego rozrobienie gładzi szpachlowej wydaje się być czynnością prostą i szybką. Osoba stawiająca pierwsze kroki w szpachlowaniu ścian może mieć z tym jednak pewnie trudności, a i doświadczonym ekipom zdarzają się różne wpadki i błędy w rozrabianiu gładzi, których można byłoby uniknąć. Na co zwrócić uwagę podczas rozrabiania gładzi szpachlowej?

Gładź szpachlowa w postaci proszku

Czyste narzędzia i opakowania

Najczęściej popełniany błąd początkujących fachowców: rozrabianie kolejnych porcji gładzi szpachlowej w nieumytych pojemnikach, zawierających pozostałości poprzedniej masy. Czasem też masa jest rozrabiana brudną szpachelką czy mieszadłem. Niestety, pozostałości zaprawy mają ogromny wpływ na przyspieszenie tężenia każdej kolejnej porcji. To powoduje, że rozrobiona gładź krócej nadaje się do użytku i szybciej trzeba ją „wyrobić”.

Właściwie rozrobiona gładź

Odpowiednia konsystencja

Uzyskanie odpowiedniej konsystencji masy szpachlowej wymaga odrobiny wprawy. Jaka konsystencja gładzi będzie odpowiednia? Taka, przy której gładź nie spływa ze ścian i sufitów, ale też z łatwością daje się rozprowadzić za pomocą pacy lub urządzenia do natrysku hydrodynamicznego. Często mówi się obrazowo, ze masa szpachlowa do ręcznego nakładania powinna mieć konsystencję masła pozostawionego w temperaturze pokojowej, natomiast masa do nakładania mechanicznego powinna być trochę bardziej wodnista. Dla porównania, często dla standardowych gładzi szpachlowych proporcje do nakładania ręcznego to 0,4 l wody na 1 kg produktu (jest to proporcja dla produktu Acryl Putz ST 10 StartACRYL-PUTZ® ST10 STARTACRYL-PUTZ® ST10 STARTZobacz więcejKup online), a do nakładania mechanicznego ok. 0,45 l wody na 1 kg sypkiej gładzi.

Dokładne mieszanie

Tak naprawdę kluczem do sukcesu w rozrabianiu gładzi szpachlowej jest jej takie wymieszanie, aby gotowa masa nie miała żadnych grudek. Zgodnie z zaleceniami producenta, najlepiej robić to za pomocą mieszadła wolnoobrotowego, ale mniejsze ilości można wymieszać też ręcznie. Jeśli masa posiada grudki, nie będzie możliwe uzyskanie idealnie gładkich ścian – czyli nie mamy co marzyć o uzyskaniu zamierzonego efektu. Większość gładzi szpachlowych musi być jeszcze raz dokładnie wymieszana po 5 minutach od rozrobienia. Dopiero tak przygotowaną masę można aplikować na ściany.

Informacje producenta

Na koniec to, od czego właściwie powinniśmy zacząć. Na każdym opakowaniu gładzi jest coś takiego, jak informacje dotyczące sposobu przygotowania produktu: w jakiej temperaturze, jaka ilość wody oraz czym rozrabiać. Dodatkowo, na stronie producenta zazwyczaj można pobrać kartę techniczną produktu, która zawiera dokładną instrukcję. Zawsze warto się z tymi informacjami zapoznać, nawet jeśli już pracowaliśmy z danym produktem. Producenci na przestrzeni czasu także ulepszają swoje produktu i mogą zmienić np. zalecane proporcje sypkiej gładzi i wody. Dobrze rozrobiona gładź to połowa drogi do idealnie równych ścian!

Galeria: